0

Politik ke, Politikus?

Izinkan saya bercakap mengenai politik sikit, ya?

I don't know much about politics here in Malaysia. And I actually choose not to be busybody sangat. I thought politicians are just bunch of crap and they deserve to be called "badut" during their entire service as politicians. But what I do know is something fishy is definitely going on and we must do something about it. We? Who are we? We = all Malaysians!

Am I pro or anti government? I must say, I'm totally pro-government. I think in order to have a strong country, we must have a strong government to administrate it. But, currently, do we have a STRONG government? I think what is STRONG about our government is the perwakilan voice in parliament!

By saying that, am I anti Barisan Nasional and pro Pakatan Rakyat, or PAS or any other parties? Nope!

I'm neutral. And I'm poseur! I second what Nami has said before which is "Undi tetap undi coz itu hak kita. Tapi, undi tu undi rosak la" – he said something like that.

I'm not going to discuss what went wrong with the government. If you need to feed your curiosity about what went wrong with the government, you can go to Tukar Tiub and you'll find all the berat sebelah facts or fiction, and a lot of good info there. What I'm going to touch here is…

Ramai manusia di Malaysia ni menentang apa2 pun keputusan dan tindakan kerajaan sekarang. Dan segala hujah2 yang dibentangkan untuk menentangnya juga, brilliant! Begitu juga mereka2 yang banyak mempunyai idea untuk mengubah pentadbiran kerajaan agar lebih kepada mission dan vision yang sebenar. Antaranya, Encik Hishamudin Rais (owner Tukar Tiub), mereka2 yang neutral macam Nami dan Obifiend. Malah, dalam parti2 pembangkang juga mempunyai ahli2 yang otak bergeliga sampai boleh buat batu cincin.

Tapi, kenapa mereka masih lagi tidak berpengaruh, masih kurang sokongan? Kenapa mereka hanya banyak bercakap tapi action "elek'?" Kenapa makcik pakcik Felda masih lagi menyokong BN? Adakah memang BN ni memang parti yang undefeatable? Or, BN ni pakai saka sampai memang tak akan pernah kalah dalam pilihan raya?

Well, saya rasa senang je jawapan untuk kenapa2 tu!

Sebab, orang2 yang brilliant ni banyak sangat mencarutnya. Kalau setakat WTF, shit, fuck, sial, babi dan segala apa pun bahasanya, tu dah menjadi zikir harian mereka dah! Lepas tu marah2 kat BN dan kutuk2 BN pakai carutan2 tu! Memang lah "BOLEH BLAH" kata orang kampung! Lebih baik undi kerajaan BN yang dah menunjukkan reputasi memerintah negara selama 54 tahun ni. Lepas tu cakap semua teratur je. Biarlah cakap tak serupa bikin sekalipun, tapi mereka berbudi bahasa. Ya, yang dalam parlimen tu memang ada yang bersuara lantang, tapi maaf cakaplah ya, mereka tak mencarut!

Dibandingkan pulak dengan bapak2 parti alternatif ni, derang ni mencarut je lebih. Cakap tak serupa bikin, dan hanya tahu complaint kerajaan je. Tapi habuk pun tadakk!

Mereka2 yang nak menentang ni pun cubalah pikir. Bapak2 dekat Felda tu memang tak akan respect orang2 yang suka mencarut ni. Kerajaan kan pernah cakap melalui Makcik Siti Nurhaliza – (nyanyi sikit??)"Budi bahasa budaya kita, budi bahasa…….. budaya kita, ha… ha…. Hah!" Jadi untuk memastikan semua ahli2 politik kerajaan membudayakan bahasa, mereka ni akan berceramah sana sini dan mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkan text ucapan dan ceramah mereka. Lama sangat nak buat speech, segala action dilupakan. Tapi takpa, yang penting berbudi bahasa! Orang senang paham!

Jadi, untuk mereka2 yang tidak berpuas hati dengan kerajaan sekarang, you can still fight them with your words, but try your very hardest to put it nicely. Dan, jangan cakap macam tin kosong je! Korang kena tahu, kalau segala rahsia kerajaan sekarang tidak bocor, kerajaan Malaysialah yang sekarang nilah yang nampaknya paling mulia sekali dekat dunia ni. Kena ingat jugak ya, mereka juga menguasai media dan sumber media. Jadi, agak sukar sebenarnya korang nak mempengaruhi pemikiran makcik pakcik Felda Taib Andak ni!

Apa2 pun – BN ke, Pakatan Rakyat ke, PAS ke dan hape-hape-ntah lagi parti politik yang memegang tampuk kerajaan, yang penting – kepentingan rakyat betul2 didahulukan, bukannya pentingkan diri sendiri (atau kroni2 sendiri).

Kan saya dah cakap, saya tak tahu pasal politik ni sangat. Saya hanya sentuh soal2 politik ni secara dasar sahaja. Dan saya hanya meluahkan apa pendapat na├»ve saya tentang politik ni. Itu aja. Tapi apa2 pun saya tetap NEUTRAL! Bukan berasid dan bukan beralkali – NEUTRAL ya sayang!

0 comments:

Post a Comment

What say you?

Back to Top