0

Politik ke, Politikus?

Izinkan saya bercakap mengenai politik sikit, ya?

I don't know much about politics here in Malaysia. And I actually choose not to be busybody sangat. I thought politicians are just bunch of crap and they deserve to be called "badut" during their entire service as politicians. But what I do know is something fishy is definitely going on and we must do something about it. We? Who are we? We = all Malaysians!

Am I pro or anti government? I must say, I'm totally pro-government. I think in order to have a strong country, we must have a strong government to administrate it. But, currently, do we have a STRONG government? I think what is STRONG about our government is the perwakilan voice in parliament!

By saying that, am I anti Barisan Nasional and pro Pakatan Rakyat, or PAS or any other parties? Nope!

I'm neutral. And I'm poseur! I second what Nami has said before which is "Undi tetap undi coz itu hak kita. Tapi, undi tu undi rosak la" – he said something like that.

I'm not going to discuss what went wrong with the government. If you need to feed your curiosity about what went wrong with the government, you can go to Tukar Tiub and you'll find all the berat sebelah facts or fiction, and a lot of good info there. What I'm going to touch here is…

Ramai manusia di Malaysia ni menentang apa2 pun keputusan dan tindakan kerajaan sekarang. Dan segala hujah2 yang dibentangkan untuk menentangnya juga, brilliant! Begitu juga mereka2 yang banyak mempunyai idea untuk mengubah pentadbiran kerajaan agar lebih kepada mission dan vision yang sebenar. Antaranya, Encik Hishamudin Rais (owner Tukar Tiub), mereka2 yang neutral macam Nami dan Obifiend. Malah, dalam parti2 pembangkang juga mempunyai ahli2 yang otak bergeliga sampai boleh buat batu cincin.

Tapi, kenapa mereka masih lagi tidak berpengaruh, masih kurang sokongan? Kenapa mereka hanya banyak bercakap tapi action "elek'?" Kenapa makcik pakcik Felda masih lagi menyokong BN? Adakah memang BN ni memang parti yang undefeatable? Or, BN ni pakai saka sampai memang tak akan pernah kalah dalam pilihan raya?

Well, saya rasa senang je jawapan untuk kenapa2 tu!

Sebab, orang2 yang brilliant ni banyak sangat mencarutnya. Kalau setakat WTF, shit, fuck, sial, babi dan segala apa pun bahasanya, tu dah menjadi zikir harian mereka dah! Lepas tu marah2 kat BN dan kutuk2 BN pakai carutan2 tu! Memang lah "BOLEH BLAH" kata orang kampung! Lebih baik undi kerajaan BN yang dah menunjukkan reputasi memerintah negara selama 54 tahun ni. Lepas tu cakap semua teratur je. Biarlah cakap tak serupa bikin sekalipun, tapi mereka berbudi bahasa. Ya, yang dalam parlimen tu memang ada yang bersuara lantang, tapi maaf cakaplah ya, mereka tak mencarut!

Dibandingkan pulak dengan bapak2 parti alternatif ni, derang ni mencarut je lebih. Cakap tak serupa bikin, dan hanya tahu complaint kerajaan je. Tapi habuk pun tadakk!

Mereka2 yang nak menentang ni pun cubalah pikir. Bapak2 dekat Felda tu memang tak akan respect orang2 yang suka mencarut ni. Kerajaan kan pernah cakap melalui Makcik Siti Nurhaliza – (nyanyi sikit??)"Budi bahasa budaya kita, budi bahasa…….. budaya kita, ha… ha…. Hah!" Jadi untuk memastikan semua ahli2 politik kerajaan membudayakan bahasa, mereka ni akan berceramah sana sini dan mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkan text ucapan dan ceramah mereka. Lama sangat nak buat speech, segala action dilupakan. Tapi takpa, yang penting berbudi bahasa! Orang senang paham!

Jadi, untuk mereka2 yang tidak berpuas hati dengan kerajaan sekarang, you can still fight them with your words, but try your very hardest to put it nicely. Dan, jangan cakap macam tin kosong je! Korang kena tahu, kalau segala rahsia kerajaan sekarang tidak bocor, kerajaan Malaysialah yang sekarang nilah yang nampaknya paling mulia sekali dekat dunia ni. Kena ingat jugak ya, mereka juga menguasai media dan sumber media. Jadi, agak sukar sebenarnya korang nak mempengaruhi pemikiran makcik pakcik Felda Taib Andak ni!

Apa2 pun – BN ke, Pakatan Rakyat ke, PAS ke dan hape-hape-ntah lagi parti politik yang memegang tampuk kerajaan, yang penting – kepentingan rakyat betul2 didahulukan, bukannya pentingkan diri sendiri (atau kroni2 sendiri).

Kan saya dah cakap, saya tak tahu pasal politik ni sangat. Saya hanya sentuh soal2 politik ni secara dasar sahaja. Dan saya hanya meluahkan apa pendapat naïve saya tentang politik ni. Itu aja. Tapi apa2 pun saya tetap NEUTRAL! Bukan berasid dan bukan beralkali – NEUTRAL ya sayang!

0

Hari Baru..

Haru biru should be the right subject, rasanya!


 

***

Argh, aku baru dapat tahu yang blogger yang aku minati is "on his road" untuk mempropose seorang awek "Gadis Belon Merah" untuk menjadi awek dia. Argghhh!

Ok, aku memang suka dengan dia, dan sekarang aku single. Jadi, aku menjadikan dia sebagai tempat untuk aku senyum sorang2 bila baca entri dia. Tapi dia dah nak propose "Gadis Belon Merah". Setahu aku, aku tak pernah meletakkan nick "Red Balloon" or something like that in anywhere. Lepas tu, for sure aku tak pernah ada account Twitter. Jadi, sudah semestinya aku bukan "Gadis Belon Merah" yang dia maksudkan sebab dia cakap dia tengah tunggu reply awek ni dekat Twitter! Uhh, kalaulah dari dulu lagi saya tidak mementingkan diri sendiri dan go with the flow dan create account Twitter, mungkin aku dah boleh get close dengan dia! Arghhh!!!


 

Ok, aku berdrama saja! Maaf ya! Serius!


 

Itu part yang made-up haru. Yang seterusnya ni, biru!


 

***


 

My hair got straighten just now. Dari sekadar tengok2 rumah jiran yang baru bukak butik andaman, dari hanya ingin membasuh rambut, akhirnya nafsu wanita akhirnya mengatakan "YA" untuk tawaran me-rebonding rambut. Maka terbanglah RM65 duit mama… Dan aku kena bayar balik dia RM100, sebab aku ambil balance duit sebab dia cakap, "takpa, nanti bayar balik RM100". RM65, murah kan? Sebab ini salon cikai! Dekat dengan rumah je, in fact, selang 2 buah rumah je.

Aku bertudung tapi nak jugak rebonding ya budak bertuah ni!! Aku berfesyen bukan sebab aku nak tayang rambut aku ni. Rambut aku originally adalah versi kering dan keriting halus. Sama je effect macam iklan syampoo yang muka singa tu, sama je! Lepas je the last rebonding, rambut aku dah 100% takda lagi kesan rebonding yang lepas. Rasanya dah 6 bulan macam tu. Sekarang ni sampai tahap aku malas nak sikap and sampai to the extend seminggu aku tak sikat rambut! Kalau aku ter-realize rambut aku hangit semacam, aku syampoo dan dengan basah2 tu aku ikat dan sarung tudung, dan jalan (pi kerja). Dari segi pembersihan rambut pulak, hair conditioner dah 2 bulan aku tak sentuh. Aku dah malas! Sebab effect = ZERO!

Tu yang membuatkan aku meluruskan rambut aku sebab it will be then, more manageable. Kalau ikut aku, aku lebih suka curl, tapi kalau aku curlkan pulak lepas ni, tu dah jatuh hukum berfesyen pulak tu!


 

Part yang seterusnya ni biru. Tapi takat biru laut je, sebab tak perlu tulis pun dekat sini. Tapi, aku memang tengah betul2 ada mood menulis, jadi aku akan membiarkan jari2 aku bergerak ikut suka hati dia. Dan aku akan membiarkan aku penat membaca, later!


 

***


 

Akhirnya rumput kat rumah aku ni dah jadi pendek. My long lost friend akhirnya bersetuju untuk mesin rumput. Yeay! Thanks to him walaupun banyak hal hari ni dan I understand dia sebenarnya bekerja hari ni and instead… yaya cut it short, thanks.


 

Part yang next ni haru, terharu2, haru sangat-sangat, ikan haruan pun keluar bendera putihla….


 

***


 

Aku terima phone call dari Ms Sue on last Friday. I was still at the office at that hour, blogwalking je, ok!! And after typical intro and saying hi and asking how am I doing now, blablabla… comes the haru-est part….


 

"Halima, I don't know how to tell you, but I'm thinking of resigning"

She said that the job requires her to stay long hour, leads to the boys (her kids) get less attention and now causing some problem at school. By the way, the husband is in KL, working there. So, she has to choose between carrier and family. And the decision is obvious, right? She said, she will still make it up to me after offering me job there – she will still be there for 1 month to guide me and the further decision is "we'll see".

So sekarang ni, I feel sangat sangat sangat uneasy with me resigning from current job and joining this new company which as I expected memang require me to stay long hour, but when my ex-boss said she's resigning, feels like the "mess" over there is too much to handle. Haih! Without her saying all of this pun dah membuatkan saya risau nak join, lagilah dah bagitau!!!

But, I'm still resigning, after all. The best solution that I can come up now is – for me to go there, and learn as fast as possible and try to lessen her burden so that she can go back home on time and she does not need to resign.

Owh~~ nice to hear~~~ But, I don't know…


 

Part yang paling haru lagi…


 

***


 

Lagi-lagi cerita pasal kahwin! Aku nak jadi macam Awek Chuck Taylor yang tak percaya dengan konsep kahwin, BOLEH TAK??????? Arghhhh!!!


 

***

0

Thanks Shazwany…

She's a blogger, a famous one; with over 1000 followers (and counting). Her fabulous blog : http://www.shazwanihamid.com/
This special entry is entirely made for her.
I know, this is long-overdue. But somehow, I manage to do this now, despite the unlimited resources and access (read : slow internet connection)
I got pretty excited and felt the temptation and the drive… to purchase the scarf that she sells through this entry. So I decided to email her and tried my luck as the scarf was very-very cheap : RM10.00 @ pc. And….

 
SHE REPLIED MY EMAILS!!!!!!!!!!!!!!!!!


 
She's a celebrity blogger and she replied my email, TWICE!!! And she likes me!!
I don't really give it a damn that I didn't get to buy the scarf…. But SHE REPLIED MY EMAILS, and SHE LIKES ME!!!!
Definitely will try to respond earlier for any sales in the upcoming entries and hopefully, I will be lucky next time!
By the way, she's now at Maldives for a holiday… overzealouzz here!
2

“Hello, boleh saya bercakap dengan PUAN Halimatusa….”

"Hello, selamat tengah hari. Boleh saya bercakap dengan PUAN Halimmm Matussadiyaaa Asnan?"

"Ya, saya bercakap"

"Owh, ya PUAN Halimmma Maatusa, saya mengganggu ke?"

"Ya, siapa ni?"

"Owh begini ya Puan Hali, saya Cik Siti PUAN Kembang dari syarikat Haram Jadah… dulu PUAN Hali pernah menggunakan Kad HARAM edisi Premium kami, betul tak?"

"Ya…"

"Ok, begini ya Puan Halimmmatusa, saya ingin mengumumkan di sini ya Puan Hali.."

"Ah, yayaya, apa ek? Cepat sikit boleh tak? Saya tengah kerja ni actually"

"Owh.. saya nak menerangkan…" tet tet.


 

Lima minit kemudian…


 

"Hello, Boleh saya bercakap dengan PUAN Halimmmmat….."

"Yayaya, kenapa????"

"owh, sorry.." Click!

Boleh gitu????? Dia hang up macam tu je???? Some more, dia panggil aku PUAN??????? PUAN????? Totally absurd!!!


 

*****


 

I got these kinda calls this afternoon at exactly 12.03pm according to my phone record. And of course the first call must have taken place at 11.58am, right? Why at noon? Maybe because they expect us already hit for our lunch break. Owh, c'mon! Even IF the lunch hour starts at 12.00pm sharp pun, wouldn't we'd be like getting ready for it, like maybe start our engine, or maybe already hit the road? And suddenly the phone rings and we have to search everywhere in the car, where is the damn phone, maybe the call is from the office and urgent thing and…. "Hello….bla bla bla (damn it!!)

Benda yang paling I got sick and tired and FELT LIKE I WANT TO JUST, PUKE is, dengan dia punya introduction. Ok, maybe my name is very hard to pronounce, unlike Siti Nurhaliza, right? But, Halimatusa'adiah isn't that awkward name either, anyway! Please lah! Do some research first before you call! Ask your dua-kali-lima colleagues HOW TO PRONOUNCE names! Lepas tu, c'monlah!!! PUAN???? Are you sure that the MOST appropriate way to approach stranger is to address her as PUAN for female stranger and whut?? TUAN for male, I guess???? I think for those yang dah kahwin pun akan rasa bangga kalau orang panggil dia CIK instead PUAN, am I right? Owh, maybe it was my bad! Maybe in the application form for whatever card or service or anything, I put there as Mrs instead of Ms. and I put there MARRIED instead of SINGLE, my bad!!

That is another thing over there, for sure! How the hell that our personal data are with them????? Aren't they supposed to be CONFIDENTIAL???? Even IF let's say that the call is coming from the same company that we'd subscribed to, it still sounds RUDE!!! Breaching the confidential and privacy boundaries, sounds more like it!!! Argh!!!!!

I'm not sure if I'm saying this on behalf of the whole of the lovely citizen of Malaysia, but I think a lot of people feel just as uneasy as me when we receive such calls. And please, when we say we are busy, and we are NOT INTERESTED in what ever plan that you have for us – it just simply means that WE ARE NOT INTERESTED and don't EVER bother to call us back at whatever time you think that is more appropriate! Don't!!

And too bad, if any researches are being conducted via this channel to study the respond of Malaysians toward telemarketing or the courtesy level of Malaysian bla bla bla.... then, the result will be embarrassing to the nation as we somehow, or eventually will sound rude in our intonation along the conversation. Maybe other countries respond better than us in Malaysia…maybe it's just because they address them as Miss and Mr!! And pronounce the name CORRECTLY!!

I believe that there's no law to govern our rights on this matter. I didn't manage to catch Singapore Talking for the episode where they were discussing about this matter and expressing their depression over no law for this. But I'm pretty sure and I have a strong feeling that the public responded just like me.

*****

Back to my story above – my lunch hour starts at 12.30pm and yes, I was doing my job and didn't you get it "saya mengganggu ke?" and I responded, "YES!!!" ????

However, ironically, I'm holding a Telemarketing position too and I make random calls now and then. But I keep it simple and short and I address them as MISS or MR and I do it in ENGLISH for the first approach cos it sounds waaaaayyyy better… Like :


 

"Hello, Afternoon. May I speak to Miss Halima, please?

Instead of:

"Hello, selamat petang. Boleh saya bercakap dengan Cik Halima?"


 

Am I right? Lepas you have got the right person and do some of your introduction, you nak cakap Malay ke Chinese ke, apa2 languange pun, UP TO YOU!!


 

Common sense…. That's all you EVER need!!!!!!!!!!!!!!!!

0

Jom cerita pasal kahwin?

Mukaddimah : "Why so serious???" says The Joker in Batman : The Dark Night

Halima dah nak kahwin ke? Entah. Jom kita recall entri budak ni yang terdahulu. Bukan ke dia (saya) cakap I got to end my relationship?? Technically, I'm choosing to be single. So, why talk about KAHWIN??

Again I must say "Why so SERIOUS?" Nak cakap pasal soal2 serious sesekali apa salahnya,kan?

Kahwin dari segi islamiahnya memanglah sunnah. Nabi tak ngaku umat kalau umatnya itu tidak berkahwin. Berat tu hukumnya. Tapi, saya percaya kepada jodoh dan pertemuan. Manalah tau, yang sebenarnya jodoh saya yang kacak lagi kaya yang telah ditentukan Tuhan tu sebenarnya telah tiada di bumi nyata. Jadi, sebab tulah saya masih belum kahwin dan saya Insya-Allah akan berjumpa dan "berkahwin" dengannya di akhirat kelak. Tapi, itu semua terlalu "tak-tercapai-akalmu" untuk dibahas jadi saya memilih untuk berbicara pasal kahwin berdasarkan logic akal.

Owh sebelum tu, mari kita berehat sebentar bersama Kit Kat.

Kawan seopis saya pernah dipetik sebagai berkata seperti berikut:

Mei Lin says "Halima, better don't kahwin.... Single is better..."
On the other hand, Lesley says "Bolehla, sekali!" (I'm not sure what she means by sekali, but my interpretation is, can kahwin but don't kahwin few times, but once only. If not success, divorce and don't kahwin lagi)

Sambung kepada topik sebenar.

Menurut sumber yang saya cilok dari www.ar-rifke.com, akhbar paling kotor di Malaysia kerana paling banyak digunakan sebagai bungkus nasi lemak iaitu Harian Metro, melaporkan pada 07 Disember 2010 bahawa:

  1. Dalam kajian pada 2007 pula, Jakim mendapati 32.2 peratus perkahwinan untuk tempoh lima tahun pertama mengalami perceraian dan bagi tempoh enam hingga 10 tahun pula mendapati 27.7 peratus bercerai. 
  2. Berdasarkan rekod 2009, 135,136 perkahwinan didaftarkan manakala 27,116 kes perceraian pula direkodkan. Ini bermakna dalam tahun 2009, 20% pasangan yang baru atau dah lama berkahwin, BERCERAI.

Adoi, saya sungguh negatif soal perkahwinan pulak ni. Jangan jatuh hukum "bukan umat Nabi" sudahla! Tapi ini realitinya. Secara amnya, peratus penceraian akan meningkat setiap tahun. Ini sangat mengerikan. Sebagai tipikal wanita yang bekerjaya, saya rasa jika sesebuah perkahwinan itu tidak lagi menjanjikan kebahagiaan, wanita akan dengan mudahnya meminta cerai daripada suaminya. Mudahkan?

Tidak bagi saya! Cerai mudah. Tapi urusannya sungguh complicated. Hukum mudah, tapi cara perlaksanaannya rumit. Dan seperti yang digembar-gemburkan oleh Nami dalam petikan entrinya Undang-Undang Perkahwinan Pro Wanita Dan Anak Muda, Mahkamah Syariah memang pro-lelaki. So, agak leceh untuk wanita mengakhiri perkahwinannya melalui tuntutan fasakh. Silap-silap, perkahwinan diteruskan pada akhirnya setelah menghadiri beberapa sesi kaunseling. Tapi, trust me, perkahwinan yang disambung balik itu adalah segalanya melainkan bahagia (read : is everything but happiness)

So kahwin senang. Tapi cerai susah!

Wait, saya tidak bercakap soal cerai sepatutnya. Saya kena cakap soal kahwin sebab saya yang menentukan soalan-soalannya dalam blog kepunyaan saya ni. Ni makhluk asing mana entah yang meng'astray'kan isi kandungan saya lari laju-laju dari tajuk ni?

Sebagai seorang Halima, saya percaya kepada perkahwinan dan of course jodoh dan pertemuan. tetapi secara logic akal saya untuk saya je, saya malas tak tahu masak, saya tak reti mengatur jadual tugasan rumah tangga dan saya perlu serumah dengan jantina yang berlawanan dengan saya?? (malahan tidur sekatil? saya tidur berpusing 360 darjah tau). Saya sungguh2 belum ready untuk sebuah perkahwinan. Saya masih lagi mementingkan kepentingan diri sendiri yang kadang2 penting, kadang2 tak penting tu. 

Jadi kesimpulannya, kalau nak tunggu kad jemputan dari saya, samalah seperti anda menuggu LRT dibina di Puteri Wangsa, Johor!

Tapi, masalahnya dah dua minggu dah, perkataan kahwin tak lekang2 keluar dari mulut mama. Apakah???





0

Antara Lagu…

Sebelum saya membuka surah episode kedua pasal entri saya kat blog dalam Friendster saya, saya rasa saya nak bercerita sikit tentang lagu yang mebawa saya jauh dari alam realiti.

Sebelum tu, saya mungkin akan cancel untuk merepost entri2 blog berkarat saya tu sebab lepas saya sendiri baca, saya rasa kurang relevan dengan keadaan semasa. But, we'll see how later ya~

Antara lagu yang saya illegally download dan masuk ke henpon baru saya yang baru saya beli dan ini adalah henpon pertama saya yang ada function MUSIC dan saya sangat jakun sampailah sekarang walaupun saya dah sebulan lebih saya menggunakannya sebab henpon saya dulu hanya boleh dengar radio sahaja tapi lepas earphone saya, saya sendiri terlanggar dengan kereta yang saya pandu sebab saya tutup pintu tanpa menyedari earphone tu ada kat luar, sama keadaannya kalau kain terkeluar kat pintu tu kan, lepas tu saya dah tak dengar radio lagi membuatkan sekarang saya lepas geram dan download bermacam macam lagu dan antara lagu yang meninggalkan kesan:

  1. Atas Nama Cinta - Rossa

    Bila saya dengar lagu ni, saya teringat seseorang yang sangat istimewa pada diri saya. Antara liriknya "Atas
    nama cinta, kurelakan jalan ku merana, asal engkau akhirnya denganku..." Dulu saya pernah minat dengan dia, tapi atas sebab-sebab tertentu, saya melarikan diri dari dia dan kita terputus hubungan begitu sahaja. Tapi, saya masih sayang dia sebagai kawan saya yang istimewa (tapi saya lagi sayang my BFFs, ya!)

    Nampak tak signifikannya?


     

  2. One Sweet Day – Boys II Men & Mariah Carey

    Kenangan yang tak ada kena mengena dengan lagu. Kalau tak silap lagu ni saya kenal masa saya darjah 6. Masa tu dekat majalah URTV atau Media Hiburan ada lirik lagu ni. Lepas tu, rasa macam bangga sebab tau lagu English masa tu. Bila dengar lagu ni, saya teringat saya duduk dalam bilik mama teman dia menjahit. Masa tu dia ambil upah menjahit bantal untuk sebuah kilang tilam. Sampai sekarang saya ingat suasana dia macam mana, sambil tunggu arwah papa balik dari kerja L


     

  3. That Thing You Do – The Wonders

    Bila dengar lagu ni, saya teringat kenangan saya masa Tingkatan 1. Masa tu saya sekolah dekat SIGS. Lagu ni antara lagu hit kumpulan pancaragam (read : band) sekolah kami. Seronok jugak tengok formation yang diorang buat. Yelah, lagu up tempo kan?


     

  4. Pastikan – Siti Nurhaliza

    Lagu ni belum masuk ke playlist saya lagi. Lagu tak ada kena mengena dengan saya. Tapi saya suka ubah lirik lagu dia macam ni:

    "Pastikan kau dengan aku

    Jangan ada cinta lain

    Tak pernah aku terlintas

    Niatku untuk berpaling

    Maafkanlah aku sayang

    Bila belum DULU kau bahagia

    Sejauh langit di atas

    Kan kukejar bahagiamu"


     

    Alasannya : DULU kau bahagia – mungkin dulu suami dia bahagia dengan ex-wife dia kan? Tu je lah


     

  5. Bye Bye – Mariah Carey

    Lagu ni mengisahkan pemegian orang yang dah terdahulu meninggalkan kita, padahal kita sayang dia sangat-sangat. Asal dengar lagu ni, saya teringatkan papa, tok mak dan arwah kakek. Miss them so much

    Have yet to download this song


     

  6. Matahariku – Agnes Monica

    Ex-boyfriend saya nama dia Syamsul dot-dot. Syamsul tu maksudnya Matahari. Dia yang mention benda ni dulu. Jadi kalau dengar lagu ni, saya teringat statement ni aje, bukan dia. Haha

    Lagu ni will not make it into my playlist, ya~


     

  7. Dengar Bisikku – The Rain

    Lagu kenangan masa saya pergi Medan, Indonesia 5-6 tahun lepas. Masa tu, lagu ni tengah hit dekat Indonesia. Tapi rasanya, artis ni tak berjaya menembusi pasaran Malaysia. Tapi, lagu ni memang pernah hit dekat carta MTV Ngetop kat channel Suria masa tu.

    Will download some other time~


     

Banyak lagi lagu yang meninggalkan kesan. Antaranya lagu-lagu dari D'Loyd yang amat-amat mengingatkan saya pada arwah papa. Tulis D'Loyd ni aja dah boleh buat saya sedih. Banyak lagu-lagu oldies yang saya tak bother nak download sebab banyak mengingatkan saya pada arwah. Ada juga lagu dangdut.. owh L

Other than that, lagu Spice Girls akan automatic melupakan saya pada umur sebenar saya. Saya akan ingat saya berumur 13 hingga 14 tahun aja bila dengar. Effect yang sama terasa bila dengar lagu Backstreet Boys dan boyband-boyband yang lain.

Owh.. saya lupa, saya ada satu lagu yang setiap pagi saya dengar, lagu special. Saya choose not to reveal. The song is actually given by someone special. Dan lagu tu memang ada double meaning. Saya buat alarm clock saya, jadi bangun pagi saya sentiasa bersemangat! Chaiyok!

0

Kenangan “Terindah” di Friendster

Berhabuk dan lemau!


 

Tulah yang terjadi pada account Friendster saya. Ahh, lantak! Sebab Friendster dah outdated sekarang ni. Tapi, this morning, I jumped into my friend's blog, her entry Peri Pentingnya Haiwan dalam Komunikasi. Dia sekarang tengah sexited (curi Nami punya glossary…), ok! Dia tengah excited mengupdate her brand new blog (do visit and then get addicted, for sure). Then, she mentioned about my email address which is biawaktegak (something something – sorry not going to reveal as this is a very inactive account, so-called sampah!). Then, it reminded me of my Friendster account, which admittedly is using this email address. So, this naïve girl just couldn't resist to check out my long lost account and excitedly to check out my long lost entries in my blog over there..

I have a feeling that I'll be copying and pasting all the entries here.. But then, this entry will be century long. So, I think I will do it in series episodes, with some insight comments of what had actually happened back then and the reasonable reason of why I has posted such entry on that particular day (or month…)


 

(please wait…. The entries are being read as we speak, speak???)


 

This was an entry back in June 2006.

Copy pasted from my own blog (do I need to credit myself here???)

lepas geram, ups… lepas boring jer…

Filed under: Uncategorized — l5 at 2:15 am on Friday, June 30, 2006 Edit This

Well, skang kat tpt keje ni. All the HODs tgh dok meeting kat conference room. So it's my chance nak ngular. macam biase, ari Jumaat paling besh sbb halima super duper x bz, unless ade unwanted mails from customerla, that's a different story already. tapi yg fenting ari ni tak adaa!!
yeay, ari ni gaji!! tp bowing ar, bulan ni xde ot. xyah tgk payslip dah tau mesti kokap nyer! tapi xleh nak salahkan sesape.. sape suwoh ha5 x ot? tau2 kul 4.60 sharp dah terpacak dpn punch card. 5.05 dah berdezup kete gue tu (upss, not mine anymore)melewati jalan Jati5 nih. So, conclusion is - you get what you deservelah kan?
malas nak kompelin. Coz complaning is a bad habit. dok diam sudah, kan ha5. ha5 says, yap very the correct!!
Recently, i felt different. pas peristiwa 15th may ari tu, though i've got over it, tp the feeling is still there. time ni baru perasan that maut boleh dtg bile2 jer. as informed, malaikat maut jenguk kita 70 times/day!! tapi ape2 pun walaupun gue ntct gue tetap layaan jer lagu 'biarlah rahsia'… becoz, mcm related gituh. Only thing, the perspective might not be the same.
Hopefully, the changes will be for better. baru ingat, my target was to become a millionaire before i reach 30. But, come to think of it, as long as dapat hidup ngan tenang, takde utang, then klu nak pi vacation ade duit, that's good enough. cos, actually kite kaya untuk mengayakan orang lain kan(that's our waris, aight?) so, for me RM200k is adequate,what?
tapi memang peristiwa tu menjadikan aku lihat hidup dari celah yang lain. A totally different perspective! mungkin ade yang tak perasan dgn perubahan nih, and that is what I want. I don't want people to think that I ni x tabah, blablabla. Being happy is good, looking happy is good, what? And i'm happy!
cume kalau bleh, I would like to spent my time wisely. Maybe spare some of it to further study,ker.. bosan gak bile orang sumer cakap 'such a waste tak further with dat kind of result'. Actually, honestly, skang ni i'm not interested in studying. For me, experience is crucial enough. But to shut their mouth down , i akan study but later, very2 later.
'ha5, kenape buat something just to please diorang?' ha5 says, 'sometimes we must go with the flow and see how it goes…'
Tonight ade meeting pasai maa assurance. Wow, cabang baru for me. Hopefully yg ni pun menjadilah eh.
So, you guys yang bace my posting ni, klu nak beli insuran, i'm more than happy to jual. tapi give me sumtime to study the product first, eh!
Hemm.. seronok gak lepas tension, ups, boring kat sney. Ha… ape kate esok dtg keje buat keje tak bergaji ni? Tengoklah after appointment ngan kawan c's maz tu, she said die nak join uptrend.
So, later!

My insight:

Not sure about the "biarlah rahsia" thing. And bila masa pulak keretaku bertukar owner nihh??? Haha, MAA Ansurance and Uptrend, what an MLM and Pyramid System freak I was back then! Stupid!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Next:

Some thought to share, some experience to tell

Filed under: Uncategorized — l5 at 1:19 am on Wednesday, July 5, 2006 Edit This

Hello Halima…

 
 

I didn't keep my promise to post articles last Sat, aight? Its okay, apology accepted coz who does care? It's my own blog nway! FUNNY!!

 
 

Perh, best giler tadi tengok match Germany vs Italia. And of course as per last 4 years, I still on Italy's side. Jangan mare… Memule tuh, ala2 dah terketuk kepalela coz no goals sampai additional time. Tapi minit2 terakhir tu, TERUJA sey. First goal, I cam tak percaye. I just lompat happy but after that, no reaction, it was like I don't know what's going on plus mulut ternganga!! But the second one really making me shocked. PERH… SUPERB!!!

Nuff said bout the victory (eceh). Though I sokong Italy, I tengok diorang main cengenglah. Kena lutut, meraung sakit kat mukelah (well, almost the same as what Ballack did, aight), kene senggol sket, dah tergolek ala2 cramp. Manje!! But, other than that, no comment sebab in my opinion diorang main, great! Maybe yg manje2 tu, their strategy.

Hopefully diorang will meet up with France. Coz, I'm mo into France (macam typical pompuan2 lain yg minat certain team coz certain player, duh!!), Zidane to be specific.. Kah!Kah!Kah! Actually, this brings me to talk about this next issue, which is TYPICAL women yang minat bola.

Walaupun cam ala2 terkena kat batang hidung mancungku sendri, I still want to say something. Bengang gak tadi pagi mase dengar Gitu2 Di ERA, apek cakap pasai subjek nilah.Well, I love Totti, Zidane, Ballack and recently C. Ronaldo (Portugal) coz their skills. Not their looks! Even dulu I pernah suke kat Ronaldinho. Die hensem,meh?

Yarh, I pernah minat kat Beckam tuh, coz die hensem, but that was then.,mase I minat giler ngan Spice Gurls (form 1 tuh). Now, it really depends on the performance, and of course teamwork. I even suke team Costa D'Ivory main. For me, skillful. Diorang hensem meh?!

End of that issue coz I ade something nak confess.

Actually, it has been like, 61, 62 matches? And to be honest actually I cume tengok like, 4 to 5 games jerk. And, if you said typical girl 'ha, cam nilah!!' then yap, I memang cam tu. But I have my own reasons. First, I tak sanggup nak stay up late for more than a month to catch all becoz now I yg tido cukup ni pun dah panda-bear mata, nak suruh tak tido langsung?! Forget it!! Second reason, I takde company nak tengok sebab since pindah to Masai, I tak jumpe those yg bleh accompany me and furthermore, mama, mak long tok, all veteran WOMEN, memang I'll be out of this world klu diorang nak temankan. Then, kat Bi-Link ni, cam tak demam jerk. Not like Services – die punyer aura tuh, perh, sampai tak bleh kejelah, bet ya'll! The other reason, for me it is just a waste of time dok menangok kat mamak's to catch all the games. Tengok yg penting2 dahlah.

I think that's it for now. Skang ni nak buat persediaan fizikal & mental nak tengok 2 more matches. Ahaks, some people dah immune, Halima baru nak start the vaccination!!

Anyway, talking bout companion, I would like to thank Angah (though he might not aware of this). But if somehow you do, jangan nak perasan. Saye tak perlu pemangkin positive untuk bola (berlagaklah plak, mcm fanatic je…) Cakap pasai this guy, I pity him a lot jugak. Memule tu tak perasan sangat, but after watched Oprah yesterday pasai 'he just not that into you!' rase cam bersalah je. But lelaki & perempuan, of course the motive is definitely not the same, tapi tempias tuh…Dah le tuh, bak kate Too Phat dolu2, skoo the nonsense!!

Anyway, tonight just can't wait…

So long, guys!


 

My insight:

NI ENTRI PALING WINRAR BAK KATA OBIFIEND!!!! HALIMA KAKI BOLA?????

Lepas tu yang kes Angah tu, hahaha rasanya dia dah kawen. Sorry guys, I refuse to comment further on this, "as I just not that into him"…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 

The next one:

Ketika keseorangan di office, ketika mereka sumer meeting, halima…

Filed under: Uncategorized — l5 at 1:00 am on Tuesday, July 11, 2006 Edit This

..

..

..

..

..

Sejak dr semalam feeling bored sesangat. Of course, semalam Sunday mood was affecting me. That's y. tapi yg paling bengang bile boss gue bagi lecture lak. She was doing it at the very wrong timing. Bukan tak suke to be criticized, tapi dengan mood yang semalam tu, dengan kerja yang bertambun and she's well noted about that.. die masih lagi nak suarakan ketidakpuasan die towards me. Well, klu betul x puas hati, then terminate me!! Nak cite pasai tak puas ati konon…

Sepatutnyer, I yg tak puas hati. Buat kerje manager level, gaji clerk level!! But then, she's talking about my attitude plak. Logic sketlah. Macam kitorang ni bodoh sangat, aku replace most of Yong's job scope. And his vacancy ade kuar kat jobstreet dulu. And guess what, die tulis kat situ, the salary is rm5k. And you expect me, yg tak tau position ape, even I'm confused about my dept, dengan gaji yang seciput siput tuh – nak ganti kerje die at the same time still continue dengan my normal job. HELLO!! Ape ke bende ni!!well memang, she was talking about absorbing, ups, going to absorb customer service job. Fine! But yang klaka dengan a lot of meeting that she needs to attend to, die expect die boleh reply all the customer's e-mail, complaints, schedule, orders. Then, of course to sume nak urgent action. Then klu Halima buat bodoh je, perh tau lak marah Halima. Yang sume customer ni pun satu, sume bg mails starting with, 'hi halima,', walaupun dah remind diorang few times to put her name in the loop, tapi seems like maybe diorang pun tau kot, sure lambat respon. Ahaks. Then, she mentioned about she's really appreciate all my contribution. She said everybody can see that I'm capable of taking that responsibility. Even, corporate pun kenal sape budak kecik Halima tu. And, she mentioned about her appreciation tuh, like, 2-3-4 times. Alamak, dengan yong dulu pun, macam2 die puji. But tu just boss punyer politics, like nak psycho jer. Macam Halima tak tau. Even, lau was revealing that secret himself dekat aku. For me, pujilah gue tinggi mane pun, kalau pujian tuh tak beserta ngan duit (this case of course increamentlah), takde maknenye. Like I said pujilah for all I care!! Tolonglah, Halima has been doing 75% of Yong's job for almost 3 months. No news pun. I think I deserve that 75% of 5k each month, tht should be 3k per month as a present jek. Alamak, malas Halima nak bergaji banyak tu. Nanti responsibility macam GM lak. Actually, Halima suke her way of doing her job. I'm satisfied. And I appreciate it a lot, coz she's doing way too better than yong, obviously. Tapi, the thing yang I tak suke, her assistant tu pun salary die, mak datuk nyer type. Responsibility almost like me. Tapi, her salary is double from what I earn. Tapi, malas nak compare ngan orang lain. Boring. Yang penting, the company should pay me as per my contribution, bukannye ikut warna kulit. Even mangkuk yang pada Halima bodoh sebab kerje sini walhal he was at a very good position at his previous company tu pun – barulah recently di upkan jadi manager. Kesian, bodoh sangat. Die good at his work, tapi sebab die bukan putih, though corporate loves him, the management yang berlainan warna kulit tu yang make the decision. Lagi skali, kesian!! Penatlah kerje sini. Ingat nak cari kerje around PG. dekat sket ngan umah. Jimat sket duit minyak. Tapi I some kind of actually know what the management want. Diorang suke kalau kite dengan rela hati quit. Then, they'll simply replace me dengan orang yang sewarna dengan diorang, like I don't know. And my intention was I don't want to give them what they want. Cam Yong,kan at last die the one yang quit. Though aku ni bukan the biggest reasonlah. But I know I was one of it. Luckily skang ni ade back up sket, you know with uptrend and the rest. Tapi, I don't wanna be typical malay yang – baru dapat sket dah berenti kerje. For me, tak macholah…herm, cam ner nak respond with good attitude bile kite disuruh buat kerja yang confirm memang bukan kerja kite, tapi kite nak tolak kerje tuh, eq? I know, die bengang sebab I tolak kerje. But no matter what I still love you. You have what it takes to be idolized. She's good. Anyway, bestlah dengan management baru ni, diorang asyek meeting jek, halima very seldom involve dengan meeting. Kalau dulu time yong, manje. Sume meeting nak accompanied by halima. Time Sam Koh, he loved the way I handle things compared to Yong, then I also involved in a lot of meeting including meeting ngan mat saleh-mat saleh yang gue kureng paham hap eke bende alah diorang cakap. But now, bagus, si Francis tuh ikut hierarchy. Ade ape2 masalah ngan aku, he'll find my boss instead. Good!!i'm meeting Tina tonight. habislah die. sure die kene dengar sume nih! n lah. Penat type.

Ketika keseorangan di office, ketika mereka sumer meeting, halima…posting a blog…

My insight:

Tak habis2 complaint, complaint and more complaint! Part tak boleh blah bila Halima puji Barrack Obama, padahal masa tu Halima tak tau Barrack Obamalah sebab utama Halima berhenti kerja ni dulu. As, I didn't realized that I was so into racism back then? Hisy, mana mungkin?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 

Cukuplah setakat ni dulu. Kalau ye pon aku sorang je yang baca. Anyway, kinda proud of how I represent all the stories and complaints. Because at that time, I have no influential from any other bloggers. So, my writing is 90% coming from me and no tiru2 gaya bahasa sesiapa. Originality guaranteed, babe!


 

~~till next episode~~

Apa Status Sebenar Saya

I know I know, I dah lama tak update blog ni kan? Don't worry, the owner is still around, blog walking religiously, on almost at daily basis. However, the less visited page – obviously is this crappy page, needless to say.

Perghhh, tadi on the way balik rumah, Pasir Gudang highway menghala ke Perling jam teruk. The whole lanes were being blocked by bunch of bomba people. Mungkin baru je lepas accident tu dan accident tu mesti serious sangat. The jam started even farther than Masai flyover. Rasanya lebih dari Pasir Gudang flyover jugak even. Lucky I was on the opposite direction. Line clear! Tapi jakunismanya saya melihat kereta dan segala macam kenderaan stuck tak jalan langsung. I felt like I want to shout at them -"YOU BETTER TAKE A GOOD NAP IN YOUR CAR TILL THE JAM IS OVER!" Well, memandangkan Cik Halima ni baik, maka dimesejnya bakal bos yang bekerja di Pasir Gudang supaya membatalkan niat untuk pulang awal kerana it's not such a very brilliant idea to do so. If she insists to, then she better opts for going back via highway bertol RM4.00++.

Adakah jem ini berkaitan dengan status saya? Tidak.


 

Oh ya. Speaking of my bakal bos – yup, I'm resigning from my current forwarding company and I'll be joining a new company – a kilang; courtesy of my ex boss whose going to be my boss in less than two weeks time. From Telemarketing to Planner… Actually it is more to Planner to Telemarketing then back to Planner. Sounds pretty good aight that I'm going back to the field that I'm more familiar with, having more experience at – but I foresee bigger challenges ahead, and pretty smelly challenges too (yuck!)

Adakah ini berkaitan dengan status saya? Tidak.


 

Oh ya. Last week, I went for my friend's wedding dekat Batu Pahat. Guess what, considering the glamorous lifestyle she's having coupled with her glamorous carrier she's holding on to – I thought that her wedding was pretty simple. Don't take it in a wrong way, though – simple is good, but I mean, considering… Frankly, I liked it! Keep it simple and it will be less tedious. Owh, I was going there with besties Shaz and Tina and Liza. Over there, met up with Fafa and family. And poor Shaz; the driver. Our driver!

Owh, I better say sorry (on behalf of the stupid facebook) to my friends; here in this crappy page as I still unable to upload the gambar-tak-cukup-sifat tu. I mean, I still couldn't even change my profile picture for goodness sake, what more can I say?!

Adakah wedding itu berkaitan dengan status saya? Tidak.


 

Wait wait! I've done a good deed as well. I sincerely has given away my broadband to one of my besties in the world – Puan Tina! And I feel good about it. Unlike here in kawasan ulu, I believe she receives better internet connection via that Maxis broadband, based on her positive feedback she has given just few days ago. And guess what? She can keep it for good, as long as she pays the monthly bill on time, no pressure! Happy story's aside – Me? I'm staying with this utterly stupid bloody fool damn super slowest faktab dial-up TMNet internet connection! I'm keeping it real, people! But who knows, I might be considering to pay up the outstanding balance of RM1000+++ of my TMNet account to stay survive in this virtual world (I believe the balance is closed to RM2000, every time I got the bill I couldn't care less to even touch it, let alone open it to check. We'll see how later)

Adakah perkara-perkara berkaitan internet ni, berkaitan dengan status saya? Tidak.


 

---

---

---

I'm now trying to get all the strength that I got to end my relationship with the person that I might puji habis-habisan earlier on, on this crappy page. To be honest, the relationship is on the rocks anyway these few months since the car accident incident, and it keeps getting worse and worse. I hope despite all the sesi pujuk-memujuk, I will not give in and I will stand for this final decision – SINGLE IS BETTER! And I quote one of my colleague is saying "Halima, better don't kawen"


 

God, guide me!


 

Till next mumble, toodles~

 

0
Perh.. Aku bangga gila bila aku bukak Tumblr http://tehtarikgelasbesar.tumblr.com/ aku nampak ni:

Kalau aku boleh terkinja-kinja dekat Restoran Kelantan ni, aku buat!
Thanks Nami from Namie (bukan nama sebenar)

Cerekarama TV3 - Pintu Taubat

Ni I nak bagi synopsis cerita Cerekarama TV3. Until the time I drafted this entry, ceritanya belum habis.

Rakan2.. ceritanya begini…

Ada satu keluarga ni. Sorang bapak, 3 orang anak – Along (lelaki), Angah (perempuan), Adik (perempuan)anak-anaknya semua cacat. Along terencat akal, Angah lumpuh sebelah badan, pastu muka buruk melecur, Adik tempang tapi cantik sangat. Kiranya dalam cerita ni, Adiklah yang paling bertuah. Jadi atas kelebihan yang Adik ada, dia rebellious sikit. Dia menyampah dengan Angah dia yang dok sibuk meleset je dengan dia. Dalah buruk busuk kan…

Satu hari, Adik yang cun melecun ni, dirisik orang. Pastu, terus nak buat majlis. Alah, keluarga cacat pulak! Miskin lagihh! Jadi Adik pun mintak tolong dengan Mak Lang dia. Bila semua persiapan selesai, Adik bagitahu dengan keluarga cacat dia tu yang dia dah nak bertunang. Pastu, yang si Angah meleset2 ni overexcited adik dia nak kahwin. Jadi dia pun cakap yang dia nak pergi majlis tu. Dah tentu2 jawapan Adik tak boleh. Sebab dia malulah dengan keluarga bakal yang keluarga dia ni cacat. Kang derang tengok, terus tak jadi pulak. Tak kan keluarga bakal tu nak berketurunankan orang cacat pulak kan?

Pada hari pertunangan, boleh pulak Angah dengan Along menjadi tetamu tak diundang pergi datang ke majlis. Habis diorang di seret2 oleh Mak Lang sebab Mak Lang pun hati busuk macam Adik jugak. Boleh pulak sambil merayu rayu dengan Mak Lang, Angah tersandung dan terlanggar semua hantaran. Pastu, sambil terpelecok tu mulut laser pulak cakap " Adik sorry Adik, Angah Cuma nak tengok Adik tunang. Angah mintak maaf". Disebabkan kejadian memalukan dua buah keluarga tu, majlis pertunangan dibatalkan oleh pihak lelaki. Adik lagilah bertambah bengang dengan Angah dia yang mangkok tak kena hidangan tu. Jadinya Adik pun cakap dia tak nak mengaku adik beradik dia tu adik beradik dia. Pastu dia dah tak nak duduk rumah miskin ayah dia, dia nak duduk rumah Mak Lang dia yang tak pulak grand semacam.

Pastu, disebabkan pembatalan majlis tu, Mak Lang dia pulak kenenkan Adik dengan kawan dia, Sani. Orang kaya pakcik duda ni. Mak Lang dia sambil2 tu muka macam sengal – ada udang di sebalik batu lah tu. Boleh agak dah melalui muka yang enterprem kat TV tu.

Plan Mak Lang berjaya. Adik setuju dengan pilihan Pakcik-Kayo Mak Lang dia. Kahwinlah mereka. Sesampai je Adik kat rumah banglo dengan suami tua dia tu, dia dikejutkan dengan surprise oleh suaminya - Mariam isteri pertama yang lumpuh dan berkerusi roda, EntahSiapaNama isteri kedua (da bomb!) dan si Adik malang ni ditipu kerana dia tiba2 dah ada dua madu. Haih!! Pastu laki dia pun cakap dia tak boleh jadi mak datin kat rumah banglo tu, sebaliknya ditugaskan memasak, mengemas dan menjaga Mariam. Kesian Adik. Pastu, adalah flashback or whatever term they want to call it – yang si Adik ni diseksa sambil lagu innocent tak bersalah sebagai background.

Pengakhiran cerita ni, Along ditahan lokap sebab dituduh hisap ganja, Angah dirogol dan Adik lari rumah dan balik kampong dan last2 rebut2 antara laki dan bapak dan tiba2 Mak Lang ada kat rumah miskin keluarga Adik. Semua ni berlaku sebab Mak Lang dia memang hati hancing nak memusnahkan seluruh keluarga adik beradik cacat ni. Namun tiada apa yang buruk berlaku pada Mak Lang dia dan laki dia, syukur Alhamdulillah! TAMAT!


 

Pelakon:

Adik yang tempang tapi hot in herre– Nabila Huda

Angah yang meleset2 – Amyza Adnan

Along yang innocent tak pandai tipu tapi terencat akal – Ako Mustapha

Mak Lang yang hati hancing – Rosnah Mat Aris

Sani duda tapi sebenarnya berbini 3 – DATO' Ahmad Tarmizi Saregar

Bapak yang miskin lepas tu kerjanya kebanyakannya termenung dan hisap rokok daun tu – Pelakon tua Melayu yang typical untuk menjadi bapak yang 'sok' innocent.

Mariam isteri pertama Si sani mangkok ni yang lumpur – Azean Irdawaty

Isteri kedua Sani yang tak macam garangs semacam pulakkan – Zila Bakarin

Dan beberapa pelakon tambahan seperti si Supervisor yang meminang Adik pastu mak dia cancelkan, si geng2 upahan Mak Lang yang memukul Along beramai2, meletakkan Along di sebelah isteri orang tengah2 malam supaya dituduh merogol dan geng yang sama menjayakan aksi salah sorang ahli geng merogol Angah, dan few others unimportant roles.


 

Sepanjang menonton cerekarama TV3 ni……. (-___________________-")


 

Kenapa?

  1. Cerita Melayu yang sangat2 typical. Asal anak rebel dan derhaka dialah yang ditimpa musibah dan akhirnya taubat
  2. Tajuk yang super fail. Dengar tajuk drama je dah boleh agak dah jalan cerita
  3. Jalan cerita yang sangat2 predictable. Semasa aksi pertumbukan beramai2 kepada Along ditengah malam, dah boleh agak dah dia diset up oleh geng2 upahan Mak Lang. Pastu, gazette drama dah bagitau yang Adik akan diseksa setelah menjejakkan kaki ke rumah bangle laki dia dan banyak lagi. Spoil!
  4. Keluarga ni memang sial – anak semua cacat, bapak miskin – takkan lah semua anak2 boleh turn out jadi manusia yang berguna. Mesti ada yang kurang ajar dan tak tau bersukur selepas tengok keluarga orang lain takdelah sesial keluarga sendiri. Lepas tu dah ada orang kaya nak tolong (i.e. Mak Lang), takkan lah nak kekal duduk rumah kecil dan busuk kan… Jadi, anak tu jahat gila ke? Tengoklah pulak tahap keluarga, boleh bahagiakan si rebellious tu ke?
  5. Yang scene Angah degil tahap dewa daaing jugak majlis Adik tu memang unacceptable. Jiwa murni je. Tapi bodoh tak pikir panjang. Bukankah dah tau yang besar kemungkinan dia akan menggagalkan keinginan Adik dia untuk bahagikan. I mean, this is very typical lah.. Mak yang miskin buruk tapi hati suci pun sibuk nak dating majlis anak yang tak diundang, dengan pakaian buruk, bawak bekalan kampong giler. Gila lah, totally ubsurd!!
  6. Bapak dia ni, asik termenung kat luar rumah (biasanya hari masih siang, actually malam pun dia duduk luar jugak, tangan memanglah tak ringan pulak kan). Ada jugak 1 scene ni dia hisap rokok daun. Dia penoreh getah yang nampak sangat kurang mahir. Duration in this drama untuk scene dia toreh getah memang tak banyak. JADI, sebagai penonton yang tidak selalu naïf, saya hanya nampak satu perangai bapak dia ni – Pemalas!!! Memanglah, dasar miskin!
  7. Adegan isteri kedua Sani yang suka marah2 dan tonjol2 kepala si Adik tu, sangat typical jugak. Haih, takde idea lain ke nak represent hati hancing? Bosan lah!!
  8. Bapak dia yang sombong tak bertempat. Dialong favourite dia ialah " Adik, Adik kan dah ada rumah. Ada Ayah, Angah, Along….tak payahlah nak duduk rumah orang" dan "Engaku ni tak paham bahas ke, kan Ayah cakap, Ayah tak akan ajak Adik balik!" Dia sombong sebab tak nak terima bantuan Mak Lang, dan perangai selfish dia yang tak bagi restu Adik keluar rumah. Patu ke ayah yang miskin gila dan pemalas tu disrespect kan? Dah miskin tapi "sok" bangga dengan segala apa yang ada. Lepas tu bila bercerita dengan Angah tentang kedegilan Adik untuk balik ke rumah, sanggup menipu sunatlah konon – "Adik sebenarnya masih saying keluarga, pastu dia Cuma sakit, dah baik nanti baliklah dia". Disebabkan kedegilan hati bapak, dia tak nak merestui perkara2 yang dilakukan oleh anak dia. Tak restu means anak akan terima bala suatu hari nanti. Sengal, memang sengaja taknak Allah berkati hidup anak dia. Jadi anak dia akhirnya akan merana dan bertaubat mintak maaf nangis tahap gembeng!
  9. Cerita taubat ni sepatutnya bukan ditujukan kepada Adik. Tetapi bapak dia. Bapak dia yang buat keputusan berkahwin dengan mak Adik, Angah, Along yang cacat, jadi anak2 se mua cacat. Padahal Mak Lang dulu ada hati dengan pakcik ni. Pastu, sombong, berlagak dan suka cakap tipu. Tak adillah kalau Adik je yang kena musibah! Yang malas, penipu dan sombong nilah yang jadi punca.
  10. Pelakon2 yang boleh dikatakan hebat dan typical di drama Melayu boleh memilih untuk terima tawaran berlakon cerita murah ni.
  11. Asal miskin je mesti "sok" innocent, cakap semua susun dulu pastu baru cakap. Ergh
  12. Asal ada dendam je, awal2 focus kat muka pendendam – mesti kening naik2 pastu mulut mencebik dan mata rolling. Spoil lah, jadi kita tau siapa yang jahat dari awal cerita.
  13. Ending dia seperti dijangka, Adik akan menyesal as per predicted based on cerita ni based on kekurangajaran Adik kepada keluarga. Orang lain buat jahat, lantak sebab akan diceritakan through drama lain. Drama ni, focus kat Adik. Walaupun the culprit is the father!
  14. Asal watak orang jahat je mesti si botak tu! Boring~~

Moral of the story – Don't ever, ever, ever watch a Malay drama right after Finding Nemo!


 

Sekianlah coretan awal March. Sebenarnya banyak Lagi sebab saya nak buat satu entri special untuk Syazwani sama macam saya buat surat untuk Nami. Ah, malasnya jari ni nak menaip~~


 

Back to Top