0

Hari ni dipenuhi kenangan



////\\\\////\\\\ Photos credit to my bestie Ayien Shah ////\\\\////\\\\
Pertama, dimulakan dengan gambar yang mengundang banyak notifications kepada mereka2 yang ditag bersama di situ kerana melimpah-limpahnya comment basa-basi gituh. Sunggu terharu pabila kawan baik saya mengup-load pix ni di Facebook. Maka terjalinlah jejak kasih antara aku dan ex-classmates aku. Punyalah excited sebab itulah peluang terbaik untuk mengikat semula jalinan persahabatan terutama kawan2 yang berbangsa Chinese. Kalau tak kerana gambar itu, there's no way I would recognize all of them. Perubahan wajah, malah nama makes it hard to recognize them by just one glimpse. Kesimpulannya, saya suka sebab akhirnya bertemu secara maya dengan Cikgu Biologi saya!! Kesimpulan kedua, saya rasa sungguh tua!!!! Kesimpulan ketiga, school time is the best time EVER!!!!!!!


////\\\\////\\\\ Photos credit to my kezen Puteri Dee ////\\\\////\\\\

////\\\\////\\\\ Photos credit to my kezen Puteri Dee ////\\\\////\\\\
Kedua, bila tergerak hati ini melihat2 (membrowse2) gambar2 my kezens kat Medan and kat KL tu. Seyes, I miss them so much. Sebab, mereka mengingatkanku kepada zaman muda-mudi ku. When I was with them, rasa macam terserlah sangat watak kebudak-budakan ku!! Wow, it is almost a year  since I left KL. Banyak dah berubah. Sorang my kezen tu dah bahagia dengan pakwe tersayang, peluk sakan kerjanya **jeles**. Yang sorang tu, last thing I know dia dah ada driving license. Pastu tup2 tengok pix dia, dah ada MyVi putih which I think should be SE kot **jeles lagi**. Yang dekat Medan tu pulak berjalan sakan. kerjanya Kalau setakat berjalan di Bogor, di Medan, di Jakarta ok lagi. Ni tak!! Asyik2 pix jalan2 kat KL. Kalau I ada kat KL, mesti I ada gak dalam pix tu sebab perangai kami ala2 sama dengan - camerawhoring! So, memang sangat2 jeles **jeles lagi**.
*******
Status sekarang -> sukatan rindu membuak buak!!!!!!!!!

0

Bagaimana rasanya sebagai seorang pelajar universiti

Let's talk about my exam pulak. Entahlah, best pulak updating my own blog now. Yelah, instead of asyik leka tengok blog orang lain je kan?


Supply Chain Management – Sucks! Remember the accident? Ok, never mind!


Business Ethics – Narhhh!!! Assignment pun dapat grade 'F'antasticalistic gituh. So, needless to say…


Advanced Writing Skills for University Studies – Alamak, this paper is just like my SPM's Bahasa Malaysia 2nd paper. Sebabnya, banyak idea melimpah ruah. Tapi masa selalu je dah timing tao! Hasilnya – ilek!


Conclusion – Bad bad bad bad me! Get ready for you first resit ye Cik Halimah?!
0

bosan ke blogwalking?


Ok, aku main belasah je tajuk entri aku kali ni. Sebab I've no specific topic to talk about actually. Jadi apa yg mindaku terpikir masa aku type, nilah yang akan terkeluar sebagai entri aku kali ni. Entah kenapa, rasa macam hari ni kurang menaip lah aku ni! Official quotation satu pon tarak kuar. Aku kerja ke kerja dah kerjakan aku?

So, in the end (maksudnya, end of the daylah, bab now already 7.00pm dah abis working hour, rasa cam my rider lambat datang so I think sempatlah beranak 1 entri ari ni. Rider eh, bukan driver coz kan ari tu eksiden? Ingat tak murid2?)

Ok, ulang balik arr as in bracket tadi panjang berjela, jelak pulak menengoknya:-

So, in the end, I think I better give myself some kinda satisfaction by rambling about absolutely nothing here, and proving that I can actually type fast2 you know!

So, nak cerita apa ni?

Eh, apa cerita subject kat atas tu? Boleh jadikan topic nihh *poyo*

Jawapannya, taklah. Tak bosan pon. Best, sebab macam2 ideology dibentangkan oleh numerous number of talented bloggers. Mission accomplished! Finished!

***

Haih, I want to write in English lah. Besides that I look silly sound silly when I type in Malay (poyo the 2nd time), I also type faster when the words are actually in English compared to in Malay, this time it's a fact, bro! Betul, tak tipu! So, the language problem is solved, but the main problem is still .... - what to ramble about?? 

Ok, let's talk about ambition in general. Like, cita2 gituh. Ok, in terms of writing, actually I want to write entries that are full of facts. Oh sungguh murni niatku. Serious! But, dari mana datangnya idea murni ni, some may ask. It was when I got myself used to lots of researches for my assignments; it has hit me that I need to set up a personal space to ramble around; write but write it right - with facts! Cos every single facts in the assignment kan kena ada references, or else we'll be punished for plagiat (sengaja taknak cakap plagiarism kat sini). Tapi, apa jadi dengan cita2 murni itu? Jawapannya - kelaut! Sorry for those who have been following my blog (tak ramai pun, I know). Memang blog saya blog sengal, sedar diri saya ni. But, I strongly believe, sooner or later this page will be one of the medium for people to share their thoughts about some serious issues, be it politics, religions, races, or whatever that we think seriously. Wah, cita2 lagi! I'm just being positive, if I may...Sopan, mintak izin gituh...

What's more to talk about regarding my ambitions? 

Besides the writing part, I actually am feeling a bit despair (ok, seriously this word came out of nowhere)

Ulangan...

Besides the writing part, I actually am feeling a bit despair comparing my life with the lives of my friends back in high school. To be frank, I helplessly might consider myself as one of the smartest pupils in class. The relevance is simple - with less time studying, with lots of play-play, I could still score. Just imagine if I chose to work really hard, I bet I am now in London menghabiskan beras kerajaan yang mensponsoring me study over there! Ok, tak real sungguh! But, serious, I was smart, but lazy. I was kinda nerd, but slow. I was goody2 but maybe tak ikhlas kowtt? This is the real fact as far as I know. Proof is; my fellow classmates thought I was among the 7 or 8 students who got straight As in PMR. Because masa ambik result tu, 6 and 7 straight As students tu dah revealedalready. So, left another one more student lah, and they all thought it was me. See the high expectation? Then, came SPM, my Add Maths teacher thought I was among the A1 scorers for the subject. Because being the smartest Malay student for that subject memang tak salahlah Cikgu Sabariah berfikiran sebegitu kan? But, turned out I got A2, dan budak yang tak disangka2 dapat A1, lelaki Malay lak tu, tercabar saya!!!! Then, considering that I used to be an SIGS chick masa form 1 dulu, suppose made me have some kinda high class attitude and oh-what-so-ever stuff that was supposed mean, I supposed to have some kinda guaranteed successful life just like almost all ex-SIGSes that I've known. Ok, this is irrelevant fact. Moving on.. Just imagine, during high school, I was among those students who listened to Hitz.fm, who never missed a single issue of Galaxie magazine, who listened to Christina Aguilera, Mariah Carey, Britney Spears, Spice Girls, All Saints and not forgetting boybands such as BSB, N'Sync, Westlife (I know, lame!) And oh ter-forgot, Too Phat. So normally, this kind of people don’t you think, talk English very the very good? At least can understand people talk English la. So, when go for interview, sure goreng speaking abis lah kan? Then, got hired for higher post la ---something like that. Ni tak. I still ditakuk lama. Sama je macam those kerani cabuk once I pernah kenal dulu. Bukan nak downgrade or hina mereka, but isn’t it seemed unfair that I am similar to them in that sense? Ok, I know, I know, the music we listen to has got nothing to do with our luck in life! I know, betol!! But seriously, let’s say when I’m in the office, my lips are mumbling around (mumbling around???) nyanyi2 lagu2 mat salleh yang most of my colleagues dunno the lyrics of, kengkadang buat diri ini malu (read : malu, bukan bangga!). The point is, my lifestyle is different from them. But, I have to be with them as I unable to see there is any way for me not to be like or with them. Ok, fakta banyak tak relevan, I know!!

The fact is, it was entirely my fault. I do not have the skill to living a life. At school, kita boleh become somebody else. Take me for example. Dulu when I was in SIGS, people thought that I ni anak load (or at least some of them did). While in reality actually , paham2 jelah kan?  So, sama jugak masa me at high school dulu, people thought I ni smart, but in life, I smartass! In life, I've made bunch of big mistakes, wrong decisions, wrong turns and so on. So, here I am, way behind all of them, as proud as a peacock!
Nuff said!


Oklah, I tipu, entry ni disambung setelah I reached home just now. So, technically I didn’t just type blindly to produce this entry, I have just sweet and ample time to check and recheck, edit and re-edit. Sorry guys! I think that’s all for my cita2, later I cita benda lain pulak.

0

Fenomena Halimah jongang

Salam all,

Bestnya tadi baru pasan ada orang comment kat enri aku. Thanks to Along Tapa. Sori beb, baru pasan ade comment. Kalau blog orang lain mesti comment2 laju2 je masuk. Tapi blog aku ni tak ramai pengunjung, jadi aku memang tak suspect dan expect orang sudi jenguk dan catat kat sini.


Ramai orang dah tau pasal cerita Halimah Jongang kan kat Astro Prima? Sebagai orang yg mempunyai outstanding balance kat account Astro, aku memang tak follow langsung certa Halimah Jongang part 2 tu. Toksah kata part 2, masa aku ada Astro dulu, Part 1 masih on air pon aku tok se nak cekidut (check it out versi kawan aku, Diana). Apa pasal aku tak nak tengok ek? Mungkin ceritanya sama dengan cerita aku? Mungkin ceritannya menceritakan tentang cerita aku?

Sebab~~~

Sebab nama aku Halima. Dan aku adalah sipi2 jongang sikit. Aku terasa ke dgn cerita tu? Tak lah! Please!!!

Cuma yang aku tak paham kenapa mesti ada nama2 specific bila nak kutuk2 ni? I mean, take for example, Bob. Orang nama Bob ni synonimnya gemokk, boyot. Nama mak aku, Fatimah pun ada macam adalah lagu lama gak pasal Fatimah. Bila member tempat lama aku kebetulan gak nama dia Fatimah, derang pun bukak henpon dan tunjuk video orang gila kat Tampoi nyanyi lagu kekasih dia nama Fatimah. Isu Halimah jongang tak pernah wujud dalam hidup aku. Belum pernah orang synonimkan nama aku dengan jongang, walaupun aku adelah sedikit jongang. Aku tak kesah sebenarnya kalau ade yang berani nak pecah telur, kutuk aku. Aku tak kesah, seyess!

Tapi, bukankah itu suatu diskriminasi jika kita guna nama2 ini dan gabungkan dengan sesuatu yang tidak sempurna? Rasanya macam tulah. Aku bukan emo sebab nama aku yang derang guna. Tapi aku rasa kurang berpuas hati dengan langkah pihak2 tertentu utk mengadakan part 2 dan mungkin dah part 3 tok cerita tu, mungkin aku je yg tak tau. Macam takde kesedaran sivik gituh!!

Kata Eddie Hamid, dia cakap dia tak berniat nak menghina menerusi lagu yang tajuknya sama dengan cerita tu. Tapi kesian jugak dia jadi mangsa orang2 yang sememangnya jongang. Sebab orang2 ini tak puas hati, dan dia jadi sasaran. Kesian kan? Kesian ke? Lagi kesian dgn orang yg jongang2 tu, bab perubahan memerlukan kos yang tinggi. Kesian. Lagi kesian dengan Eddie Hamid -_-'

Apa apa jelah. Yang penting fenomena ini perlu distopkan. Macam unstopbebal. Mesti full stop! Ada paham?
Aku tak emo pasal nama aku Halima, tapi tolonglah hentikan diskriminasi ini. Kesian kat orang yang betul2 jongang sakan tu. Aku jongang tapi mama cakap jongang aku kiut. Macam gak yang kawan aku Diana tu, dia jongang, tapi santekkkkk. Aku tak cantik pon! -_-

p/s: Cik halimah, Halimah Jongang tu belum dan tak akan pernah jadi fenomena. Jangan nak tangkap gleme lak!!
0

my day my luck over december my bad

Hi Hi Hi..

It's December in progress, y'all. Yippie! This is the best time for most of those who are working in private companies to keep wondering, will there be any bonuses this year end? How much? And for some of you (maybe) are thinking, is there anymore shopping complexes that I haven't visited this month? You know, for YES (Year-End-Sale). 

Wow, very decent intro, dearie...

Ok, let's cut to the chase.

December for me is an exam months, the most boringest (wish there is such word) month ever, the 2nd boringest of course June la, exam as well maa. Oklah, I actually pretty reluctant to comment further about that topic, simply because I've had enough! Nuff said!!!

This month, It has only been 2 days since 30th November. But I think I’ve gone through some of the most hardest experiences in my life. Let’s watch below clips which will offer some tips or hints of what has happened: 

My car has lost its one eye - operation-in-progress
Up-close and personal :-)

Move to the side of the road - an act of considerate road user :-)

Serpihan kaca - it's anoyying to hear all those kereta and all main langgar je serpihan2 ni after my car has been moved
.

Bukan senang nak dapat advantage taking picture in the middle of the busy road such as Pasir Gudang Highway, yippie!!

Under-The-Bridge

Up-close and personal. pfft.. sakit mata!!!

The view from inside, it was rather disturbing i must say~~

Finally, towed to Seri Alam for further action, pehh, lega

All my captions above show how frustrating I am at this moment (I mean, you have to read between the line la my dear!).  Like I mean, how wonderful it was for me to experience my first time being inside the tow truck. 

See???

Ok, I'm out. Don't wanna talk type too much!! Exhausted already!! 
0

perasaan sekarang?

aliran entriku selepas ini pastinya tidak seperti 2 3 bulan lepas.
hanya apa yang saya boleh katakan, bunyi pecahan cermin besar seringkali terngiang2 di telinga.
mungkin itulah keadaan hati saya sekarang ini, tapi pasti pasrah.
cermin pecah lagi... dan lagi... dan lagi...dan lagi...
tapi pasti tetap pasrah

Persoalan - Mungkin ada yang mempersoalkan (harap2 begitulah), mengapa? rumusannya = kehidupan

Kehidupan saya terbentuk melalui pelbagai aspek : pekerjaan, keluarga, cinta, sahabat, pelajaran dan macam2 lagi. Jadi, apa puncanya, some might ask.
Pekerjaan : mungkin, no comment.
Keluarga : mungkin, no comment.
Cinta : mungkin, no comment.
Sahabat : mungkin, no comment.
pelajaran : no comment.
macam2 lagi : mungkin, no comment.

Reaksi saya, hanya pasrah...


sepertinya banyak harapan saya hancur (sangat banyak, terlalu banyak). but some would say, hope is only for losers. so, biarlah hancur, tidakku ingin pasang harapan dan angan2 lagi. sekarang i feel like a loser for not hoping anything at all. But, I hope his theory (hope is only for losers) is true. Again, I hope~~

Perasaan sekarang? Sakit, pedih, teraniaya, muram, dendam, kosong, celaru, pening, tak tao, blur, marah, geram, beserah, rasa bersalah, hopeless, helpless, ngantuk, penat, kesal, ragu2, pasrah

Nampaknya, satu phrase yang Halima bawa dari few years back cos I liked it because it has rythm "Just go with the flow, and see how it goes" memang mengenai batang hidung sendiri, kerana itulah yang saya lakukan.

Untuk apa2 punca saya menjadi begini, tidak perlulah paksa saya untuk meluahkannya.
Cuba.
Dan jawapannya tetap sama - no comment. Tiada hint, maaf.

Cermin pecah lagi... dan lagi... dan lagi... pasti tetap pasrah

Sahabat,
Nantikan berita gembira, jangan ditanya yang duka, sebab saya pasrah
maaf, bunyi cermin pecah is echoing...bingit!
0

Hanging--------------------out

Me skipping class hanging out with my friend. Best best. Yang penting hidup bahagia. Here's the proof that we are in fact hanging out together when I'm posting this:



 ok.. running out of battery. This lousy Jusco, kat cafe die xde plug in lak!!
2

Maybe this is it… Maybe??

Terasa lama pulak tak update blog ni. Kesian, macam biasa blog masuk angin. Nway, yet another boring intro.. Janji saya pada diri saya blog saya ialah untuk buat entri yang agak panjang lebar sikit kali ni. Isunya masih belum determine lagi, let’s go with the flow and see how it goes.

Kenapa frekuensi update saya teramat slow?

Hanya ada satu alasan saja – blogwalking, sekian terima kasih.
Chupp~~ belum habis lagi, terus membaca ye adik2~~

Isu pertama

Ok, saya mula dengan blogwalking yang saya cakap tadi. Saya mulakan dengan rasa perasaan penuh menyesal kerana saya memulakan blog ini tanpa melakukan kajian terperinci dan hanya mengikut perasaan kononnya nak jadikan blog ini wadah (chewwah) tempat saya luahkan perasaan, tempat saya letakkan segala pendapat saya dan apa2lah tujuan saya sebelum ini. Semua ini hanya kerana terpengaruh dengan satu blog yang ini; yang seperti biasa tidak ingin saya sharekan di sini apa url blog tersebut (refer to my first entry if you may).
Mula2 menyesal, kemudian malu segan silu dan perasaan yang sewaktu dengannya dengan perkembangan entri2 di sini. Sekarang blog saya ni berpaksikan teori yang lovey-dovey. Kelakar pulak bunyinya  walaupun semuanya adalah kisah sebenar – Tapi Halima (ya, itu nama saya; akhirnya!!!), anda tidak perlu kongsi semuanya di sini (take note on kongsi, will touch on that a little later). Tapi, ulang suara – tapi, apakah alasan saya tersebut? Mudah – kerana blog kepengaruhan saya (kepengaruhan??)

Macam nilah. Saya agak bengang (lantaran penyesalan tadi), kerana the kick-off of my blog tidak dimulakan dengan Bismillah. Uppss, rephrase ye à the kick-off of my blog tidak dimulakan dengan kajian terperinci (dah cakap tadikan?). Kenapa tidak saya berjalan2 di rumah orang lain dulu sebelum saya start process mendekorasi rumah ungu baru saya? Kenapa kenapa?? Ok, jangan emo (ingat ada isu share / kongsi sat lagi). Ok, benda dah jadi, jadilah. Nggak ada jalan balik’innya (sama dengan live goes on and on and on…) Dalam kepasrahan dan usaha yang kebiasaannya seperti melepaskan batuk di tangga – saya ingin seolah2 restart everything (kita sentuh pasal restart selepas yang satu ini – ala2 iklan di channel Indonesia)

Blogwalking = jalan2 di blog. Takpa Halima, orang yang mungkin singgah tapi tak masuk ini mesti tau dah apa itu blogwalking. Susah betul Halima nak cakap yang sekarang ini hobi dia dah tukar blogwalking dan blog yang difollownya adalah dua tiga belas. Antara entri yang ditunggu2 setiap pagi adalah entri dari joegrimjow, hanis zalikha, ajwin ajeera, schazwany and the latest, teh tarik gelas besar and apakesni. Apa yang menarik tentang blog2 ni? Best sangat bab derang cita pasal kehidupan derang just like what I would be doing if I were to be in their shoes (i.e. kaya lah teww!!) And I believe all of them are highly educated. Most of them guna bahasa kebangsaan kita (which I really proud of how they manage to put up sentences like that.  Kalau me, dah spekking ol da tyme, kepala hangguk nak cerita in Malay kan, Halima?)Melalui diorang nilah I tau perkembangan pilihanraya Galas, hebatnya cokelat Dove, macam mana rambut boleh rosak and betapa Utusan Malaysia adalah sokabar (just knew there was such a word, ngeee) yang paling laoya di Malaya and so much more.
Terhibur hati bila awal2 pagi datang kerja disediakan sarapan sebegitu and bila habis kerja dihiburkan dengan keceriaan kanak2 ribena. Best2!

Isu kedua

Sebelum isu kedua diperbahaskan / dibahaskan (maaf, Bahasa Melayu saya banyak sudah kelawodd), saya ingin berkongsi yang saya break selama 2 jam in the middle of discussing the first issue above. I mean, Nampak sangat penulisan bukan bidang saya. Upss, perasan tak kata kunci?

Perasan tak?

Ok, tak. Kategorinya adalah KONGSI. Isu ni rasanya tak payahlah panjang lebar diungkai, betul tak? Sebabnya….. Obviously traffic blog ni ala2 highway di gurun sahara. Tak paham? Macam ni – bayangkan anda di gurun sahara. Kemudian ingat balik pelajaran geografi anda di tingkatan dua dan tiga. Pasir2 di padang pasir ini tidak pernah kekal di satu2 tempat so maknanya kalau ada highway kat gurun sahara maknanya routingnya keeps on changing ikut perubahan anginlah kan? Pastu dengan cuaca panasnya itu, mungkin hanya sebijik dua kereta sesat lalu di highway itu dalam sehari. ___Nampak? Takpe, senang je. Maksud tersirat adalah, blog ini tiada pengunjung kecuali pengarangnya sahaja. Aduh sadis sungguh! Tapi… ada aku kesah?? I mean, I’ve tried, promoting this blog through Facebook. And sometimes siap buat status “lama tak update blog bla bla bla”, tapi disebabkan tiada guna guna-guna, maka usaha saya ala2 in vain gituhh.
Again.. I must say…. Ada aku kesah??  O-o muahaha~~
Habis

Isu ketiga

Pengarang perlu membaca keterangan dari isu pertama untuk cari hint untuk isi tempat kosong di sini. Sekejap …     ….
Lalala
Ok dah dapat – Restart. Ntah apa yang aku piker tadi pasal restarting aku pon kurang pasti kerana aku separa sedar setelah berehat sebentar bersama kit-kat tadihh. Senang cerita macam nilah. Entri ini adalah process restarting saya. Boleh gituh? Memang tak boleh blah

Nak ulang sebab suka – Ada aku kesah??

Isu keempat

Bahasa. Perasan tak lately ni saya banyak guna bahasa rojak, like entri in Malay mostly but terselit 8 perkatan English di dalam naskhah. Kenapa ek? Bukankah Halima selalunya menggunakan English sebagai bahasa perantaraan kalau nak cerita pasal soal hati? Tengok jelah blog dalam Friendster yang dah 18 bulan tidak dikunjungi itu (mungkin lebih lama dari itu, mungkin -_-‘)

Kenapa agaknya?

Saya tahu, cikgu!! (sambil angkat tangan beriya2 mahu menjawab). Sebab grammar Halima semakin haywire. Past tense and past perfect tense and tense2 yang wujud membuatkan Halima keliru dan tensi (read: tension). Kata sekarang mahasiswi, tapi entah kenapa semester ke lima ni, banyak comment negative dari tutor instead of positive in terms of grammar, kasian de’ luhh!!

Ok. Sebab kedua sebab blog2 yang saya walk-in walk-in tulah. Diorang ni pejuang bahasa (cool!). So, saya nak jadi cam diorang. Guna bahasa Melayu semaksima mungkin. Kalau nak buat entri English make sure it’s 85% English. No more fifty-fifty. Cukup!

Isu kelima

Mungkin lepas ni saya masuk contest Nuffnang or Digi or anything like that… amacam? Mana tau menang iPhone ke?

T_T Sungguh saya no comment.

******

Wah, nampaknya terlalu banyak monologue ya? Memanglah! Sebab blog saya ni saya sorang je yang baca!! Dah, Halima, pi sambung kerja Telemarketing awak tuhh!

Till next entry, yah?

0

Ya Allah, lapangkanlah dadaku...

Entah kenapa, hati ini berdetap detup (in negative way, sadly)...

Ok, tolong sangat, tolong sangat2 yang dia  tak baca entri saya ni. I mean, walaupon previously I did mention about this blog of mine to him, but not as seriously as I supposed to mention, I supposed. So, memang I know dia memang tak akan baca blog ni. Dan I mintak sangat2 it stays that way until I decide I demand otherwise. 

Disclaimer:

I buat entri ni bukan untuk memalukan dia (dia / him = orang yang paling saya sayang), tidak terlintas sama sekali.
I post entri ni gak bukan untuk memperhebohkan status hubungan kami (yang sedang bahagia ke / retak ke).. bukan jugak nk hebohkan 1 kampong....

Kerana...

Senang je, bab blog saya ni bukan nya sefofuler blog2 yg saya follow. Saya pasti tiada orang yg baca (ya.. mungkin 2-3 orang best friend saya, tu pon sy sgt pasti yg mereka baca entri ini setelah isu ini basi dan sy telah pun berbahagia, chewah)
Saya buat entri ini hanya untuk menyejukkan kan hati dan yg paling penting matlamatnya adalah seperti subject di atas.

Bismillah...

(dengan harapan dia tidak membaca blog ini kerana apabila dia baca, banyak explanation perlu dilakukan, nanti takut timbul masalah komunikasi pula)

Ok.. stop exaggerating~~

Hmm, kenapa di dalam suatu perhubungan tu mesti ada stage di mana susah sangat utk kita trust orang yg paling kita sayang? I mean, bukan kehendak kita utk berperasaan camtu. Kata mama, "tu bisikan syaitan tu, jangan diikutkan sangat" 

Penatlah saya. Penat mengingati segala pengorbanan dan perkara2 yang dia lakukan yg saya appreciate dan grateful sgt. Atas sebab saya nak hilangkan perasaan ini. 

Saya yakin dengan kasih sayang dia. Dia tidak perlu tahu tentang ini. Cuma macam I cakap tadi, I dah pilih untuk tidak semaikan prasangka buruk, tapi kenapa hati saya ini.. bising mengalahkan night club di waktu malam; keep making up stories yang bukan2!!

Ergh.. penat sgt saya ni. Dalah minggu ni nak kene submit assignment yg progressnya tu baru 0% tuh. Susahlah kalau perkara2 macam ni distract my focus.
Namun, di sebalik apa yang saya rasakan ini, saya amat arif tentang penyebabnya.. bukannya ada orang ke tiga ke.. ke 18 ke.. Bukan. semua ini kerana saya sudah mula fikirkan pengorbanan yang saya perlu lakukan setiap detik apabila saya bergelar seorang isteri nanti. Bayangkanlah sebagai seorang waris tunggal, agak payah bila mengetahui yang segala kepentingan diri akan di tolak ke tepi sama sekali. Tiada masa untuk diri sendiri. Dan, bersedialah untuk melakukan aktiviti2 yang tidak pernah dipraktikkan langsung (dengan penuh rasa ikhlas) tetapi di malam harinya, secebis ucapan terima kasih pun takde. 

Mungkin sepatutnya saya tidak perlu membayangkan situasi akan menjadi seteruk itu. Inilah masalahnya. Saya selalu bayangkan, saya basuh baju dia, iron baju dia last2 dia cakap "baju ni ada baulah.. basuh balik lah" - Boleh terimakah aku jika ia benar2 berlaku? Tu yang saya selalu fikir. Saya ingin tegaskan di sini, SAYA ANAK TUNGGAL. Kalau ye pon saya anak yatim, urusan rumahtangga saya dan mama saya yang tanggung.. mama, she's a giver and not a receiver. So, macam mana pun saya berkorban (so-called la), mesti ada ruang yang saya akan ambil kesempatan atas diberi kesempatan oleh mama untuk ambil kesempatan. So, saya memang tak biasa dengan keadaan2 seperti apa yang saya gambarkan sebentar tadi.

Logically, perkara itu, tidak seburuk mana sebab kita buat dengan ikhlas. Tapi sukar untuk saya mendefinasikan keikhlasan jika hari2 kita dihadapkan dgn situasi yang lebih kurang sama. Bolehkah saya? mampukah saya? 

Tulah sebabnya, saya banyak berdoa pada Allah supaya dilapangkan dada, diberikan ketenangan. Banyak fikir tentang ini membuatkan saya rimas. Dan saya amat risau kalau2 saya buat atau ckp yg bukan2 bila saya berada dalam keadaan ini. 

Saya pernah mengukir janji (note: saya xpernah ckp dengan dia yg ini adalah janji, saya hanya cakap sahaja, tapi saya tahu saya buat janji dengan dia), saya akan membahagiakan dia, itu yang utama, walaupun ini akan merisikokan kebahagiaan saya sendiri. Tapi saya rasa saya perlu rephrase janji saya itu. Saya perlu bahagiakan diri saya dulu, baru boleh bahagiakan orang. dengan cara apa? berlapang dada, that is...


0

Rumahku syurgaku

Aminkan dulu tok topik di atas ni - amiin~~


upps.. lama tak mengupdate blog kesayangan saya ni.

Adoi.. kengkadang bosan gak bila browse history entry2 kat sini... balik2 intro dia sama je “dah lama xupdate”, cuma lenggok bahasa mungkin berlainan cara. hmm -_-'



Okay, mari kita ke cerita sebenar ________ jom?



semalam saya dan kekasih saya (wah? bahasa!!).. ok, scratch that! start semula~~



semalam masa boyfriend saya ambil saya - situasi perbualan di dalam kereta:



Dia: Yang, loan rumah I dah approve *dengan muka selamba*

Saya: Ye ke? *muka biasa2 – ala, muka balik keje~~*

Dia: Jom kita pi tengok?? *muka masih tiada reaksi yang menarik untuk digambarkan*

Saya: hmm.. ok gak, bestnya *cakap je best, tapi reaksi masih sama seperti tadi tuh*


(sound effect: bunyi cengkerik)

//perbualan seterusnya tidak perlu disiarkan di sini ya, tuan puan//


Pokoknya gini, selang beberapa minit, barulah excitement datang, I mean – saya baru teruja; excited! Hmm.. untuk berita2 sebegitu, pelik jugak bila respon saya agak 20km/j seperti itu -_-

Setelah meronda2.. jap! Situasi meronda-ronda seperti ini jarang berlaku kerana setahu saya dan untuk pengetahuan anda, boyfriend saya ni seperti GPS saya, suma jalan kat Johor ni dia tau. Be it jalan short ke, jalan long ke, semua dia tahu..

Ulang suara~~

Setelah meronda2 mencari alamat yang diberi, boyfriend saya decide to call agent rumah tu. Setelah diberi panduan dan.. -_-' setelah diberi panduan, kami pun ke tempat yang bakal kami tinggali / duduki / diami (uwekkksss.. suma perkataan tu tidak menggambarkan perbuatan sebenar, kan??)

Reaksi? Mestilah gembira… bangga… seronok… bahagia…

Yang menambah Pak-Ji-Nek-Moto kepada kadar kegembiraan saya ialah (jeng jeng jeng) alamatnya!!

As follows:

No. X, Jalan A*****a X,

Taman Rinting, 81750 Masai, Johor


Maaf ya tuan2, puan2. Nggak bisa disclose lebih2, takut Court Mammoth kejar (sound effect: bunyi siulan)


Apa bestnya alamat tersebut??

Alasan 1: X = X (basuh sikit ilmu hisab anda ya) Maksudnya, No. rumah sama dengan No. jalannya, bestkan? Akan jadi nombor kegemaran saya selepas ini!!

Alasan 2: A****** tu perkataannya memang boleh blah (opposite kepada tak boleh blah la). Maksudnya, takde lah nama jalannya pelik2 seperti ada satu nama kat Tmn Dahlia – Jalan Semerbak. Nama tu xburuk, tapi for me, tak best.

Alasan 3: Tiada lagi point for liking the alamat. Cuma secara dasarnya (basically) suka sangat dengan tempatnya – dekat ngan kedai, dekat ngan sekolah (untuk bakal anak2 ----- amiin~~), dan rumahnya ada pagar!! Yeay!!

(...rumah ada pagar pun jakun @_@...)


Dah abis baca? Sat sat!! xperasan ke, boyfriend saya apply loan dulu, sebelum melihat keadaan sebenar rumah tersebut… perasan tak??

Tidak? -____- Ok, never mind (sound effect: bunyi cengkerik)

0

LOOK! EVERYTHING IS NEW!

Yes I am - am not having anything to do at my office - therefore I'm revamping my blog.
It looks nice, right?
IT IS!!

I've signed up as a nuffnanger just now. I heard that we will get paid for blogging (placing their ads, makes more sense!). Well, the only visitor that drops by to my page, is (are) myself, me and the writer. So, the possibility for me to hit that main objective is still questionable. Well, being a follower to a number of bloggers currently, I think it will be a bit weird for them to know that I'm blogging for no profit-intention at all - that is if they do visit my page!

Yesterday, (please trust me) I did have intention to post some updates but to no actions instead.
Since I'm now a Nuffnanger, I think I have to increase my frequency of posting entries here so that I can proudly say "Pokcik kayo!!"

buhbye~~
0

Apologizing to myself

It is compulsory I think, for me to apologize to myself for distancing (is there any such word???) my own blog with less and less updates each month. I know I kept on giving such shame and literally lame excuses for not doing so (I mean posting new entries - as I just could not make up one good excuse). Supposed, this month - my birthday month, Raya and so on - I should have came out with numerous stories to jot in here. On the contrary, I kept myself busy by reading and following others' blogs. Anyways, let's see what happened this few weeks from different angles:


1 >>> L.O.V.E.




This is a much long awaited updates to me as day in day out I always have an intention to write something about it, but at the same time I keep on hesitating for no reason.
I feel like the feelings inside me is growing and growing on daily basis; which is a positive progress (I desperately hope it is). However at the same time, the jealousy, the worries and anything related to those feelings are getting more and more intense over time as well. I think the graph should be like this:


So, is it good or is it bad? I've confronted this matter to him, the response went well. I mean he understands my situation, my feelings. It's normal he said, but all I have to do is to control the negative vibes so that the relationship sails smoothly.
Other than that, we have started our search for the place we will live (together forever) soon when we are officially a unit (hubby-wifey). Great and sweet isn't it? Yeay, I think so. But please do not freak out, the process is just really really at the first stage only. Not even gone through the loan / EPF process.
But, all in all, I think I'm ready, BRING IT ON!!


2 >>> F.R.I.E.N.D.S.H.I.P.


It is quite sad to realize that my point-number-one phenomena above has indirectly affected my relationship with my BFFs. I am not sure whether they have sensed the distances, but at least that's how I feel at the moment. It is based on whatever happened during my celebration of Eid. The way he reacted and everything - has crossed my mind that maybe he is the type of a boyfriend who longs for his girlfriend all the time. Ok, no doubt he still let me hang out (guess what, instead of 'out', firstly I unintentionally typed 'up' - so it becomes 'hang UP' - sorry BFF) with my BFF but the reaction to it that worries me the most. I'm trying not to sound bad because I still believe he's not that type of guy, but somehow or rather, I still have some worries; somehow.
Last week, my BFFs have discussed about another get-together. Huh, if the plan goes according to plan within this or next week(I wish it does), I hope he can be the most understanding person on Earth!

Notes to my BFFs, you guys still rawks!!! Love you till the end of the world!!!

3 >>> S.T.U.D.Y.



Huh, the most boring-est thing to talk about right now. There was some points last week that it has struck my mind to differ this semester. So, you must able to imagine the level of de-motivation that I'm holding into right now, right? Last week was the due date for my 2nd assignments. To my own surprise, I even got the nerves to ask my tutor for an extension! That's how bad and disoriented my studies and time-management are - seriously! Darn it!!
I do not want to relate all this negativity to the fact that I'm now a non-single person. No, never do I will do that - ngeeeee~~ But seriously, it's the usual ups and downs feeling that I encounter each and every semester. So, I'm really not going to care what my results will be this end-semester. I mean, I choose to!


4 >>> W.O.R.K.

Nothing much to say these days. I mean, I'm getting busier and busier - which is to a positive turn, I guessed. Unlike before, I just sat around; browsing through my tumblr and developing new hobby; reading blogs. ...And, to relate every single angle of my lil' updates here to my boyfriend, guess what - he's applying for a job here - in my office, we'll be in the same office if he gets the offer!!
Ok, I'm calming myself down right now. Anyways, I've just started to get to know my colleagues here. I know it is rather slow for me, but that's just me - difficult to mix around.
And, they all just love to order Nasi Ambang and Lontong Kering Kak Siah. And my boyfriend scolded me for not taking any profits out of it, ngee~~

Well, that's about it. I guessed I just have to wait for him to pick me up now while doing nothing as I do not have anymore ideas to jot down anything anymore.

So, me signing off ~~
Back to Top